Ratnoj zločinki iz BiH prijeti oduzimanje državljanstva SAD

0
736

Rasema Handanović zvana Zolja, koja je 2014. godine u Sudu BiH osuđena na pet i po godina za ratne zločine nad bh. Hrvatima, mogla bi izgubiti američko državljanstvo, piše američki “LA Times”.

Kako ističe list, na ekstradicionom dokumentu američke vlade pisalo je da je ubijala civile i ratne zarobljenike zato što su bili Hrvati i hrišćani. Nakon što je odslužila kaznu sada joj američke vlasti prijete oduzimanjem američkog državljanstva zbog laganja o svojoj ratnoj prošlosti u dokumentu prilikom dolaska u Ameriku 1996. godine i da je pripadala specijalnoj Zulfikarovoj jedinici.

“Sudski dokumenti koji su priloženi uz zahtjev za oduzimanje državljanstva opisuju napad na Trusinu, selo 80 kilometara udaljeno od Sarajeva, kao ‘rat unutar rata’. Jedinica Handanovićeve je okružila sedmoro muškaraca i naredila im da stanu uz zid. Kada je jedan od sedmorice pokušao pobjeći, upucan je i ubijen. Ostala šestorica ubijena su na licu mjesta”, navedeno je u dokumentu, kako piše “LA Times”.

U dokumentima se opisuje i događaj nakon ubistva. Kako navodi list, u zahtjevu za oduzimanje državljanstva priložena je i priča kako je Handanovićeva prišla šestorici i pucala im još jednom u potiljak.

Dalje je navedeno da je jedinica Handanovićeve koristila ljude kao živi štit, kao i da je učestvovala u napadima u kojima su ubijani civili i djeca, uključujući 22 civila ubijena u Trusini.

Foto: LA Times
Foto: LA Times

List navodi da je Handanovićeva u Ameriku došla 1996. godine kao ratna izbjeglica i tom prilikom popunila sporni formular, u kojem nije navela da je učestvovala u ratnim zločinima. Četiri godine kasnije postala je američka državljanka.

Ona je uhapšena u SAD 2011. godine, a nakon što je izručena bh. vlastima naredne godine, osuđena je. Poslije odležane zatvorske kazne vratila se u Ameriku. Tada je, navodi list, promijenila ime u Semi Rejzim Jetisen i pokušala je zaboraviti sve što se dešavalo u prošlosti.

Međutim, kako je navedeno, prošlost ju je ponovo stigla i sada je suočena s realnom opasnošću da ponovo bude protjerana.

nezavisne

PODIJELI