Reakcije Hrvata na Šešeljev postupak: Plenković nezadovoljan relativizacijom događaja, Jandroković očekivao bržu osudu

0
566

 

Upitan da komentariše odbijanje Ambasade Srbije da primi notu, Plenković je rekao da to treba pitati predstavnika Srbije

Vojislav Šešelj, Hrvatska zastava

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je današnji incident u Beogradu, zbog kojeg je parlamentarna delegacija Hrvatske prekinula prvu zvaničnu posetu srpskoj prestonici, izolovani incident Vojislava Šešelja, ali očekuje da vlasti Srbije osude taj događaj.

Vučić se oglasio o Šešelju, ali je imao poruku i za Zagreb

Plenković je u izjavi novinarima rekao da je razgovarao sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, koji je predvodio parlamentarnu delegaciju Hrvatske Beogradu, te da su odlučili jednoglasno da prekinu posetu i da se vrate.

– Ono što nama nije drago je da se to dogođa u organizovanoj poseti, da je Jandroković trebalo da bude na večerašnjem otvaranju Privredne komore Hrvatske. Sutra je trebalo da se susretne sa predsedniom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić – rekao je Plenković.

Plenković incident u Beogradu smatra provokacijom, te kaže da je nota MVEP jedini način da se reaguje.

Vučić je u Zagrebu doživeo gore neprijatnosti, pa nije napustio Hrvatsku: Oglasila se srpska ambasadorka Mira Nikolić

Upitan da komentariše odbijanje Ambasade Srbije da primi notu, Plenković je rekao da to treba pitati predstavnika Srbije.

Foto: Tanjug/EU Photo

Smatra i da je nota primerena s obzirom na incident i da bi Srbija trebalo da je prihvati.

– Mislim da je ovo što se dogodilo nešto što je pre svega incdent koji je izazvao Vojislav Šešelj i njegove pristalice. Očekujem da Srbija osudi taj događaj i da nakon uspostavljanja dijaloga idemo dalje – zaključio je Plenković.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je večeras, po povratku u Zagreb, da ječuo prve reakcije predsednica Skupštine i Vlade Srbije, Maje Gojković i Ane Brnabić, u kojima su one osudile ispad Vojislava Šešelja, ali, kaže, o njima se može polemisati.

– O njima bi se moglo polemisati – i o saopštenjima i o načinima, jer je učinjen pokušaj relativizacije celog događaja – kazao je on novinarima.

Šef Hrvatskog sabora Gordan Jandroković se takođe oglasio ocenom da neće da ulazi u razloge i da odgovara na pitanja zašto se nešto dogodilo, jer, smatra, to treba da učine nadležne službe Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

– Imali smo kvalitetno obezbeđenje, ovde se dogodio propust, ili su u pitanju neki drugi razlozi – rekao je.

Očekuje, kaže, da će se i predsednik Srbije izjasniti i osuditi ovaj incident, ali smatra da je trebalo da reaguje brže, ali nije, za šta je, kaže, očito imao svoje razloge.

– Sačekaćemo – rekao je kratko.

Na konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić bio “presretnut” prilikom posete Zagrebu u februaru, Jandroković je rekao da se to ne može porediti sa ovim što se dogodilo u Beogradu.

Ova dva događaja nemaju nikakve sličnosti – rekao je i dodao da se, nakon susret dva predsednika Srbije i Hrvatske, Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, dogodio čitav niz susreta na nivou ministara i eksperata, s obzirom na to, kako je rekao, da postoji nekoliko teških pitanja.

Foto: Luka Sangulin/index.hr

– Moramo nastaviti da razgovaramo. Imamo nekoliko otvorenih pitanja, zainteresovani smo za razvoj privredne saradnje i zaštitu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Za nas je bitno da se ova situacija reši – rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao i da odluka o prekidu posete nije doneta na brzinu, te da je to bio trenutak u kojem se ne može odlučiti drugačije.

Jandroković, međutim, nije rekao da je odluku da prekine posetu Beogradu doneo nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Upitan na koji način će se odvijati taj dijalog sada, Jandroković je rekao da je izvesno da će parlamentarna saradnja imati određeni zastoj, ali da će ona biti nastavljena kako bi se rešila određena pitanja.

– Bez obzira na ovaj događaj ostajemo čvrsto uz Hrvate koji žive u Srbiji i nastojaćemo da njihova pozicija bude što bolja – zaključio je Jandroković ne dozvolivši više pitanja novinara.

PODIJELI