Rusi grade Teslin toranj na planini Rtanj

0
460
Izgradnja tornja i naselja “Nikola Tesla” na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće.

Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i Međunarodni centar za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle, prenosi Tanjug.

“Kupili smo pet hektara zemlje i nadamo se uskoro svim dozvolama, kako bismo na proljeće počeli gradnju”, kaže direktorka centra Milka Kresoja.

Osim tornja, planiran je i naučno-istraživački centar, u kojem će moći da rade svi oni inovatori koji se bave istraživanjem patenata Nikole Tesle.

Ovaj kompleks podrazumijeva repliku Tesline rodne kuće i replike naselja, sa ciljem da se na “mističnu srpsku planinu” privuče veliki broj turista.

“Planiramo i da sagradimo jedan od najmodernijih hotela koji bi nosio naziv “Smiljan” u kojem bi stvari levitirale i gdje bi posjetioce dočekivala hologramska verzija lika Nikole Tesle”, dodaje Kresoja.

Toranj će biti izgrađen na uzvišenju i tu će ruski naučnici vršiti eksperimente onako kako je Tesla radio.

Prema njenim riječima, izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

“Tesla je takav toranj već izgradio na Long Ajlendu 1901. godine. Vjerovao je da je toranj samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju, bez žica, čitavom svijetu. Pošto su finansije presušile, Tesla je založio imovinu i na kraju izgubio sve. Toranj je uništen 1917. godine dinamitom”, objašnjava Kresoja.

PODIJELI