Rusija: Velika Albanija je otvorena politika Tirane

0
428
Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštava da ne može da ignoriše “niz koraka koje preduzima aktuelno albansko rukovodstvo, u vezi sa konsolidacijom albanskog faktora u sklopu regionalne politike Tirane”.

U saopštenju se navodi da je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za Vizion Plus izjavio da je Kosovo za njega “dio Albanije”, a da “ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, nego plan A”.

Realizaciju tog plana, albanski premijer povezao je sa unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom debatom oko moguće korekcije granice srpske pokrajine.

Nažalost, zapadni pokrovitelji Tirane se i dalje pretvaraju da ne primjećuju težnje ka velikoj Albaniji, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ukazalo na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima na Balkanu.

“Naglašavamo da takva politika ne samo da otežava dijalog Beograda i Prištine, nego i podriva atmosferu povjerenja u cijelom balkanskom regionu”, ukazuje se u saopštenju.

“Pozivamo zapadne partnere Albanije da konačno odgovore na očigledne težnje Albanaca u Tirani i, umjesto da grade sporne strukture na lokalnom nivou, da osiguraju da Priština ispuni svoje obaveze za stvaranje Zajednica srpskih opština”, navodi se u saopštenju.

PODIJELI