Rusija želi da što prije ponovo bude uspostavljen dijalog Beograda i Prištine

0
296
Rusija želi da što prije ponovo bude uspostavljen dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je istakao da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN mora da bude osnov za svaku vrstu pregovora.

On je naveo da Rusija smatra da redovne diskusije o Kosovu u Savjetu bezbjednosti moraju da budu nastavljene, dodajući da je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rješavanja i nekih odluka.

“Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira. Uvjeren sam da je moguća dugoročna, pravedna i međunarodno pravna odluka na bazi kompromisa Beograda i Prištine i da bi na kraju trebalo da je potvrdi i odobri Savjet bezbjednosti UN”, rekao je Bocan-Harčenko za Televiziju N1.

On smatra da je smiješna izjava odlazećeg premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da je Rusija ta koja se zalaže za podjelu Kosova i naglašava da Rusija nikada nije pokretala sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji.

Bocan-Harčenko je podsjetio da se potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije /EAEU/ očekuje 25. oktobra, te ocijenio da proces evrointegracija ne bi trebalo da Srbiju udalji od ove unije, kao i da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.

On je rekao da je potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i EAEU tek početak i da očekuje da će saradnja jačati u budućnosti, navodeći da je prije svega riječ o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju robe, usluga i radne snage.

Bocan-Harčenko kaže da proces evropskih integracija EU ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

“Pregovori o pridruživanju sa EU ranije, kada odnosi Rusije i Unije nisu bili zategnuti kao sada, nisu bili smetnja”, rekao je on, navodeći da je šteta reći zemljama kandidatima da naprave izbor – EU ili Rusija.

On je istakao da je moguće da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno “integraciji integracija”, saradnji između EU i EAEU, te dodao da cijeli zapadni Balkan u određenom smislu sarađuje i sa Zapadom i sa Rusijom, pa i drugim zemljama, poput Kine koja je sve prisutnija u regionu.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, Bocan-Harčenko je naveo da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje, te da Rusija u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom na umu ima, prije svega, zadatak jačanja bezbjednosti u regionu.

“Nikome neće biti štete od toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i prijetnje za komšiluk i region”, dodao je Bocan-Harčenko.

PODIJELI