“Sa Balkanom u EU onemogućiti rat na kontinentu”

0
336

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da EU mora da stabilizuje i ujedini sopstveni kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

“Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU ”, poručila je Mogerinijeva.

Ona je u govoru o “Ulozi EU kao globalnog igrača” na Univerzitetu Okford naglasila da će Evropa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi.

To će se, prema njenim riječima, postići jedino ako se kontinent ujedini odnosno i Zapadni Balkan postane dio Unije.

”Posljednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma između Grčke i Sjeverne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka, postignut u dijalogu Beograda i Prištine”, navela je Federika Mogerini.

Ona je ocijenila da su svih šest partnera u regionu sproveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje.

“Da bi konsolidovali napredak na Balkanu sada je vrijeme da otvorimo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima”, zaključila je Mogerinijeva.

PODIJELI