Sahrana Lazanskog u Aleji zaslužnih građana

0
118

Ambasador Srbije u Rusiji i poznati novinar Miroslav Lazanski biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrana će biti održana u 13.00 časova, a prethodno će u 10.30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije biti održana komemoracija, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Miroslav Lazanski preminuo je iznenada 3. avgusta u Beogradu u 71. godini, od posljedica srčanog udara.

Na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji Lazanski je imenovan u julu 2019. godine.

Bio je dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar. Izvještavao je sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u BiH, Sloveniji, Kosovu i Metohiji.

Lazanski je novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom Poletu, a vojnom tematikom počinje da se bavi u Vjesniku. Nakon toga pisao je za zagrebački Danas, NIN i Politiku ekspres. Početkom devedesetih prelazi u beogradsku Politiku.

U karijeri je, kako je sam govorio, intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Otac Vladimir bio je vojno lice, a najpoznatiji član porodice mu je tetka Biljana Plavšić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

Formalno, u politiku je ušao 2016. godine kada je zauzeo visoko osmo mjesto na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here