Salvini postavlja bodljikavu žicu na granici sa Slovenijom?

0
680
Najavljene mješovite patrole italijanske i slovenačke policije koje treba da počnu da djeluju iduće nedjelje na zajedničkoj granici, a s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija, samo su prvi korak u planu italijanskog vicepreijera Matea Salvinija da na granici postavi bodljikavu žicu, piše slovenački Dnevnik.

Hrvatska agencija Hina navodi da je Salvini uznemirio Slovence izjavom da bi Italija na istočnoj granici sa Slovenijom mogla da postavi fizičke prepreke u vidu bodljikave žice ako se dolasci ilegalnih migranata u Italiju balkanskom rutom ne zaustave.

Komentarišući nastojanja svoje vlade da zaustavi migracije, ne samo na sredozemnoj ruti nego i na granici sa Slovenijom, Salvini je kazao da migranti preko Slovenije na područje oko Trsta i Goricije dolaze pješice, što bi mješovite patrole italijanske i slovenačke policije trebalo da spriječe.

– Ali, ako to ne bude dovoljno na granicu ćemo postaviti zaštitne barijere – kazao je u četvrtak Salvini u Trevilju, prenijela je slovenačka novinska agencija STA.

Lider desničarske stranke Lega koja dominira u sadašnjoj koalicijskoj vladi, dodao je da granice i postoje zato da se zaštite.

– Toliko naših predaka je dalo život na rijeci Pijavi da granicu ne bi prelazili stranci, a danas ih sami tražimo brodovima – kazao je Salvini, govoreći o nacionalnom sentimentu Italijana iz vremena Prvog svjetskog rata i o oštroj politici sadašnje italijanske vlade prema nevladinim organizacijama koje kupe ilegalne migrante na Sredozemlju i nastoje da ih iskrcaju u Italiji.

Na Salvinijevo pominjanje mogućih fizičkih prepreka na granici sa Slovenijom koja je kao i Italija članica Šengenskog prostora reagovo je ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar izjavom da za to neće biti potrebe jer Slovenija drži pod kontrolom ilegalni migrantski tok na svojoj granici s Hrvatskom koja je u tom dijelu i južna granica Šengena.

Ako bi do postavljanja fizičkih prepreka na granici ipak došlo, Slovenija bi se našla u velikom sigurnosnom riziku i mogla bi da postane “hot spot“ za migrante koji ne bi mogli dalje na zapad i sjever, iznio je u razgovoru za slovenački radio Marjan Miklavčič, stručnjak za bezbjednost i bivši načelnik vojne obavještajne službe.

U tom bi slučaju za Sloveniju nastali bezbjednosni rizici jer bi vrlo brzo mogla da postane “džep“ za ilegalne migrante na njihovoj ruti prema bogatijim evropskim državama, kazao je Miklavčič, ocijenivši da bi u tom slučaju u Sloveniji moglo “zaglaviti“ i do pet hiljada migranata, mnogo više od broja o kojem bi država mogla da se brine.

U slučaju da dođe do toga, Slovenija bi odmah trebalo da ojača zaštitu granice s Hrvatskom, ocijenio je Miklavčič, prenosi Hina.

PODIJELI