Samit u Tirani: Dodik i Vučić zajedno branili srpske interese

0
137
Idilične priče u Tirani nije bilo, rečeno je samo ono što je realnost. Oštar dijalog, sve karte na stolu i različiti stavovi, obilježili su ovogodišnji samit Procesa Brdo-Brioni, koji je okupio lidere šest zapadnobalkanskih zemalja.

Srpske inerese zajedno su branili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Kosovo i Republika Srpska bile su glavne teme.

“Želim da izrazim zadovoljstvo činjenici da sam mogao ovdje da direktno odbranim poziciju Republike Srpske koja je bila napadnuta jednim pokušajem od strane Tačija da je prikaže kao da je “baba roga”. Isto tako moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom što sam mogao da vidim i čujem da predsjednik Vučić na veoma borben način veoma argumentovano i veoma konstruktivno ukazuje na potrebu dijaloga”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Meni je danas bilo lakše jer sam sa predsjednikom Dodikom, mogli smo onako leđa uz leđa da štitimo interese i Srbije i Srpske i to smo činili”, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Thumbnail

Oči u oči danas su bili srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači. Dogovora između Beograda i Prištine nema jer nema normalnog dijaloga zato što su uključeni oni koji ne bi trebalo, kaže Aleksandar Vučić.

“To je pitanje Srba i Albanaca mi to moramo  da rješavamo i ne postoji ta sila koja može Srbiju da natjera da se ponaša suprotno svojim nacionalnim i državnim interesima. Rekao sam im, ljudi uzmite se u pamet i računajte da morate da vodite razgovor, da morate da vodite dijalog, ovo nije teatar, nije pozorište u kojem obmanjujute svoju javnost pričajući im bajke o nekom ujedinjavanju”, kaže Vučić.

Bilo je riječi i o političkim problemima unutar BiH. Hrvatska podržava reformu Izbornog zakona u BiH, zato se u stavovima nisu složili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Milorad Dodik u Tirani je imao niz bilateralnih sastanaka, između ostalog razgovarao je sa albanskim predsjednikom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Mnoge je interesovalo zašto vlast u BiH još nije formirana. Na to su im, naravno, stigli različiti odgovori.

Thumbnail

“To je najlošija poruka koja može da se poruči, naprosto imate demokratske izbore, imate ljude koji glasaju na tim izborima i vi ignorišete njihovu volju i smatrate da imaju neki drugi prioriteti. Najvažniji prioritet su demokratski izbori i implementacija. Ako drustvo ne može da implementira izbore onda je nesposobno da preživi”, kaže Dodik.

Glavna tema samita pala je u drugi plan, lideri šest zemalja kratko su razgovarali o saradnji sa Evropskom unijom i njihovom evropskom putu. Domaćini ovogodišnjeg samita Procesa Brdo Brioni bili su predsjednici Hrvatske, Slovenije i Albanije. Već se zna da će se sljedeći samit održati u Ljubljani.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here