Šarčević- NA EKSKURZIJU PRVO PO SRBIJI, A MOŽE I U REPUBLIKU SRPSKU

0
133

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević rekao je da će školska djeca u Srbiji na ekskurziju prvo putovati po svojoj zemlji, a da svoju regiju mogu da zamijene i za putovanje po Republici Srpskoj.
“Srbija je podeljena na osam regija – Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama”, rekao je Šarčević za RTS.

Šarčević je naveo da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da djeca na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama, gradivo koje su učili kroz razne predmete, treba da provjere na terenu.

Šarčević je istakao da će djeca će prvo putovati u svojoj zemlji, a srednjoškolci na matursku ekskurziju u inostranstvo mogu da idu na trećoj godini, ako je završna, ili na četvrtoj godini.

“Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz `Erazmus plus` projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima”, naveo je Šarčević.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here