Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije

0
323

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas prilikom posjete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno sopstvene energije.

“U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer će nam biti potrebno sve više električne energije, posebno ako želimo da budemo razvojno uspješna država”, kazao je Šarec na sastanku s vođstvom nuklearke.

Nuklearka Krško, nominalne je snage 696 megavata, a koju je gradio američki Vestinghaus, počela je da radi 1981. godine.

U zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske i iz nje Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansa. Više puta je modernizovana, pa trenutno ima dozvolu rada do 2043. godine, prenosi Hina.

Prema rečima Šareca, zbog nastalih promjena na području energije, Slovenija će uskoro morati da odluči u kome će se smjeru razvijati.

“Slovenija jeste ‘nuklearna država’ jer iz nuklearke dobijamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili”, kazao je Šarec, podsjetivši da iz Krškog Slovenija dobija trećinu struje.

PODIJELI