Saslušan komandant zločinačke OVK Rustem Mustafa

0
341
Јedan od komandanata terorističke OVK Rustem Mustafa saslušan je u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK.

Višečasovno davanje iskaza Mustafa, koji je bio komandant zločinačke OVK za područje Podujeva, završio je u 17.15 časova i u skladu sa propizicijama Suda nije se obratio novinarima.

Prema pisanju medija u Prištini, izjavu za medije neće dati ni specijalni tužilac.

Iskaz bi pred ovim sudom u Hagu u srijedu, 16. januara, trebalo da da komandant zločinačke OVK za region Drenice Sami Ljuštaku.

Rustem Mustafa prvi je komandant terorističke OVK koji je dao iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu.

Mustafa i Ljuštaku poslije rata ostali su aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem čelu je donedavno bio aktuelni predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsjednik skupštine samoproglašenog Kosova.

Rustem Mustafa je poslije rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.

Prištinski mediji pišu da će Ljuštakua pred Specijalnim sudom u Hagu braniti Džefri Najs, koji je, kako se navodi, tražio za to od kosovskog tima 2.200 evra po danu i nadoknadu putnih troškova.

Gazeta ekspres objavila je da je danas u kancelariji specijalnog tužilaštva u Prištini saslušan Sabahudin Cena, bivši pripadnik OVK u oblasti Paštrik.

Na spisku Specijalnog tužilaštva osumnjičenih za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom nalazi je 107 imena pripadnika OVK, među kojima su Tači i Veselji.

Povodom prvih saslušanja u Hagu, portparol EU Maja Kocijančič rekla je da “sud radi svoj posao”, a da je EU jasna kada je riječ o pomirenju u regionu i pitanjima ratnih zločina.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je da bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here