Savjet Evrope: Opomena Zagrebu zbog nasilja nad migrantima

0
298

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović pozvala je Hrvatsku da preduzme mjere za obustavljanje prakse kolektivnog kažnjavanja migranata i vršenja policijskog nasilja nad njima.

Pismo, koje je objavljeno danas, upućeno je 20. septembra premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, saopšteno je iz Savjeta Evrope.

Mijatovićeva je saopštila je da je zabrinuta zbog navoda o kolektivnom protjerivanju 2.500 migranata od početka 2018. godine iz Hrvatske i izvještaja o nasilju koje su nad njima počinili pripadnici snaga reda.

“Hrvatske vlasti treba da pokrenu i sprovedu brze, efikasne i nezavisne istrage o svim zabilježenim slučajevima kolektivnog protjerivanja i o navodima o nasilju nad migrantima”, piše u pismu.

Mijatovićeva ukazuje i na navode o ostalim krivičnim djelima, poput krađa, uz poziv da se “preduzmu sve neophodne mjere da se takva praksa okonča i spriječi njeno ponavljanje”.

Mijatovićeva je naglasila da svi napori u sferi regulisanja migracija treba da budu striktno u skladu sa vladavinom prava i obavezujućim međunarodnim principima.

Ona je pozvala vlasti Hrvatske da osiguraju da svako ko namjerava da zatraži azil dobije pristup poštenoj i efikansoj proceduri.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here