Seizmološka služba Hrvatske: Zemljište će se tresti duže vrijeme

0
660

Direktor Seizmološke službe Ines Ivančić potvrdila je da su centralnu Hrvatsku jutros potresla dva nova jača potresa sa epicentrom na području Petrinje, magnitude 4,7 i 4,8 stepeni Rihterove skale, ističući da će se zemljište i dalje tresti i to duže vrijeme.

Potres u 6.15 časova bio je magnitude 4,7, a onaj nešto kasnije 4,8 s epicentrom na području Petrinje.

“Zemljište će se tresti duže vrijeme, jučerašnji potres bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih”, rekla je ona hrvatskim medijima.

Ona je istakla da će i slabiji potresi imati uticaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u jučerašnjem potresu.

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je potres snage 4,7 Rihtera koji je jutros u 6.15 probudio stanovnike centralne Hrvatske, bio 38. potres koji se osjetio u Hrvatskoj u posljednjih 49 časova.

Nakon 11 minuta isto područje pogodio je još jedan potres magnitude 4,8 po Rihteru, a tri minute kasnije jedan od 3,9, što znači da je taj posljednji bio 40. potres koji se osjetio u zadnjih 49 časova.

U jučerašnjem potresu od 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedam osoba. Materijalna šteta je ogromna, a u Petrinji gotovo da nema građevine koja nije oštećena.

/SRNA/

PODIJELI