Selaković sa članovima Predsjedništva BiH: Srbija za očuvanje Dejtonskog sporazuma

0
181

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, a na sastanku su konstatovali da je prethodnih nekoliko godina obilježeno poboljšanjem odnosa dvije države.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na solidarnosti u borbi protiv pandemije virusa korona i doniranim dozama vakcine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku je istankuta važnost intenziviranja odnosa dvije zemlje i rješavanje otvorenih pitanja putem iskrenog direktnog dijaloga i to bez učešća trećih strana.

– Zalažemo se za očuvanje integriteta BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH – kazao je Selaković tokom sastanka u Sarajevu.

Dodao je da je Srbija zahvalna BiH na prinicipijelnom i jasnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti takozvane države Kosovo i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama po pitanju članstva samoproglašenog Kosova.

Na sastanku je istaknut i značaj jačanja ekonomske saradnje, koja može da dovede do relaksiranja političke atmosfere u regionu.

U tom kontekstu kao dobra ideja ocenjena je inicijativa mini-Šengen, jer je reč o potrebi za povezivanje zemalja i naroda na zapadnom Balkanu, ali i za slobodnim protokom ljudi, roba, usluga i kapitala i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Sagovornici su podržali inicijativu Vučića za održavanje ekonomskog foruma u Beogradu.

Razgovarano je i o važnosti infrastrukturnih projekata, a kao prioriteti izdvojeni su auto-put Beograd – Sarajevo i u narednom periodu razmatranje rekonstrukcije železničke mreže.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here