Šešeljevi ispadi: Od banane, preko pištolja i prijetnji do paljenja zastave

0
643

Neprimjeren i uvredljiv ispad Vojislava Šešelja, poslije kojeg je hrvatska parlamentarna delegacija prekinula posjetu Beogradu, samo je jedan od mnogobrojnih u dugoj političkoj karijeri lidera srpskih radikala, a samo u srijedu je bio drugi po redu.

On je, naime, u zgradi Hepi televizije prijetio lideru LSV Nenadu Čanku fizičkim povredama ukoliko, kako je novinarima prenio Čanak, dođe na zasjedanje.

I u utorak su radikali u parlamentu vrijeđali poslanicu DS Aleksandru Jerkov, a Šešelj je nakon toga negirao prijetnje, ali je potvrdio da su je nazivali pogrdnim imenima.

On je, međutim, rekao da će radikali Jerkov nastaviti da nazivaju pogrdnim imenima.

Neće je, kazao je, tući, ali će je, kako je rekao, do kraja života nazivati pogrdno.

“Što joj se pre ogadi život, to bolje”, rekao je Šešelj novinarima u parlamentu.

Jerkov je pogrdno nazivana zato što je u okviru sjednice postavila pitanje o sudbini poslaničkog mandata Šešelja, poslije presude koju mu je izrekao Haški tribunal.

“Istorija” Šešeljevih ispada, inače, mogla bi se podijeliti na period prije i poslije puštanja iz Haškog tribunala, gdje je u pritvoru proveo više od 11 godina.

Šešelj ne bira ni vrijeme, ni mjesto, ni rječnik, bilo da je riječ o državnim institucijama, ulici, televizijskim emisijama, sudnici, na skupovima…

Svojevremeno je, na primjer, u jednoj političkoj emisiji započeo svađu sa tadašnjim urednikom lista Republika, Nebojšom Popovim, optuživši ga da je pijan i da razbija čaše po studiju, dok je ovaj njemu odbrusio da se “ceo studio trese koliko glasno priča”.

U svim poslaničkim mandatima je pravio incidente i ne birajući riječi je prekidao govornike, polivao ih vodom, kada je neko govorio što se njemu ne bi svidjelo.

Zapamćeno je i da je lomio “skupštinski inventar” i da je više njih moralo da ga iznosi iz skupštinske sale.

Kada je 1990. godine gostovao u emisiji kod pokojnog Milovana Ilića Minimaksa, Šešelj je praktično cijelu emisiju proveo pričajući neukusne viceve o Hrvatima, a voditelju je pokazao i pištolj.

Pištoljem je Šešelj mahao i tokom jednog od protesta koji je svojevremeno održan ispred stare zgrade parlamenta u Ulici Kralja Milana.

Dobro je poznat i dijalog advokata Nikole Barovića i Vojislava Šešelja u emisiji nekadašnje BK TV, koji se na kraju završio incidentom, a Barovića je koštao teške povrede glave.

Naime, Šešelj i Barović su se tokom emisije međusobno vrijeđali, a Šešelj mu je na kraju rekao “da će mu platiti poslije emisije”.

Pošto je emisija prekinuta, Barovića je navodno pretukao jedan od dvojice Šešeljevih tjelohranitelja.

Beogradski advokat je nakon toga morao da zatraži pomoć u Urgentnom centru, a Šešelj je kroz osmijeh rekao da se Barović okliznuo na koru od banane, uz opasku:

“Opasne su kore od banane”.

Jednom prilikom kada je policija pokušala zbog provjere da oduzme džip koji je pripadao Radiklanoj stranci, Vojislav Šešelj je riješio da ga brani po svaku cijenu.

Sa dvadesetak poslanika okružio je vozilo i nije dozvoljavao policiji da radi svoj posao.

“Ja sam narodni poslanik i imam pravo da stojim gde hoću”, rekao je Šešelj plicajcu.

Nakon nekoliko sati, Šešelj i drugi poslanici legli su na put, a policija ih je jednog po jednog odnosila kako bi bezbjedno prišla vozilu.

Nije, međutim, poznat broj koliko puta je Šešelj palio zastavu Hrvatske, Evropske unije ili SAD.

Uvjeren da mu je Hrvatska, uz pomoć Njemačke, SAD i NATO, u aprilu 2015. skrivila povratak u haški pritvor, Šešelj se na veoma prostački način na Twitteru obrušio na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, a posredstvom tabloida umio je da joj “šalje” lascivne poruke.

Za više od 11 godina boravka u pritvoru Tribunala u Hagu, lider radikala Vojislav Šešelj često se verbalno obračunavao sa sudijama i tužiocima.

Incident s delegacijom Sabora mu, izgleda, nije bio dovoljan, pa je u srijedu, poslije svega njegova partijska koleginica saopštila da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mjestu u Vojvodini, gdje je prema presudi Haga, počinio krivično djelo podsticanja deportacije i progona Hrvata.

“Na Ðurdevdan, 6. maja u 11 časova Srpska radikalna stranka održaće veliki narodni miting u centru Hrtkovaca. Na mitingu će govoriti predsednik srpskih radikala dr Vojislav Šešelj. Vidimo se”, napisala je na Twitteru funkcionerka i poslanica SRS Vjerica Radeta.

PODIJELI