Sin srpskog biznismena osumnjičen da je gliserom usmrtio policajku

0
458

M. S. (17), sin srpskog biznismena, u spuškom je pritvoru zbog sumnje da je u subotu po podne kod Budve upravljao gliserom i skrivio nesreću u kojoj je stradala Maja Šljivančanin (31), crnogorska policajka i kćerka bivšeg gradonačelnika Žabljaka Isaila Šljivančanina, piše “Blic”.

U nesreći je povrijeđen i Majin vjerenik Vladan S. (36), koji je sa njom bio u barci na koju je naletio gliser.

Maloljetnik, rođen u Novom Sadu, koji bi trebalo u septembru da postane maturant jedne beogradske gimnazije, u subotu po podne navodno je bio skiper u gliseru na kome je bilo još sedam osoba.

I njegov gliser i barka kretali su se od ostrva Sveti Nikola ka Jazu. Iz za sada neutvrđenih razloga, možda i zbog neprilagođene brzine od oko 23 čvora na sat, gliser, dugačak skoro 12 metara, udario je u tri puta kraću barku, koja se prepolovila i potonula. Vladan S. je pokušao da pomogne svojoj vjerenici, ali nije uspio u tome.

Navodno da su svih osmoro putnika, neposredno prije nesreće, nalazili na krmi, zbog čega je pramac plovila, najvjerovatnije, bio podignut što je smanjilo vidno polje 17-godišnjaku koji je, kako se sumnja, upravljao jakim motorom. Niko od saputnika M. S. nije povrijeđen u nesreći.

Osumnjičeni mladi skiper je odmah priveden i bio je u šoku. U tom stanju je ostao i tokom saslušanja pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Kotoru Špirom Pavićevićem i veoma malo je uspio da ispriča o samoj tragediji i šta je dovelo do nje.

Na saslušanju, kome su prisustvovali i maloljetnikov otac, inače vlasnik glisera, i predstavnik Centra za socijalni rad, navodno je rekao da nije vidio barku ispred sebe. Tada je ispričao i da je upravljao gliserom koji je u vlasništvu njegovog oca, kao i da je prošlog ljeta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor.

Maloljetniku je određeno zadržavanje zbog sumnje da je izvršio teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, kao i izazivanje opšte opasnosti, a vještak pomorske struke tek treba da utvrdi da li je M. S., na osnovu dobijene dozvole, mogao da upravlja gliserom koji je učestvovao u nesreći.

U istragu je uključena i Uprava pomorske sigurnosti i izuzet je snimak plej-beka same pomorske nesreće.

U Crnoj Gori, prema zakonu, dozvolu za plovilo do 12 metara dužine može da dobije osoba sa napunjenih 16 godina. Upravo zbog toga zasad nije poznato da li će protiv osumnjičenog postupak biti vođen kao protiv maloljetnog lica ili punoljetnog. U svakom slučaju, ukoliko bude optužen a kasnije i osuđen za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginula 31-godišnja Maja Šljivančanin, maloljetnik može, na osnovu međunarodnog prava, zahtijevati da kaznu izdržava u svojoj domovini, ovom slučaju Srbiji.

Gliser plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gdje je označen kao motorni čamac.

(Blic.rs)

PODIJELI