Situacija na jugu Srbije se normalizuje

0
279

Situacija sa poplavama na jugu Srbije se normalizuje, kiša je prestala i rijeke se polako povlače u svoje vodotokove, izjavio je Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

– Najveći problem imali smo sa bujičnim potocima koji ni na karti nisu postojali i oni su se usled velikih padavina aktivirali i popunili sve depresije i mjesta koja su odavno postojala kao opasnost – rekao je Plemić.

On objašnjava da je 8. i 9. januara pala velika količina padavina i da je došlo do topljenja snijega i obilne kiše, te da niko nije mogao da predvidi tolike padavine.

Plemić ističe da u ovom trenutku nigdje nije kritična situacija i nigdje ne prijeti da bude kritična.

– Od 23.00 časa do jutra naše ekipe su imale samo manja crpljenja vode – rekao je Plemić za RTS.

On navodi da ima, međutim, malo oscilacija između gornjeg i donjeg toka Nišave, Toplice i Јužne Morave, ali da to neće imati uticaja.

Plemić kaže da je oko 10.680 domaćinstava bez struje i da “Elektrodistribucija” ulaže nadljudske napore da riješi probleme.

Vanredna situacija je na snazi u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu, gdje su obilne kiše zamutile sva izvorišta.

Obilne kiše koje su na jugu Srbije padale proteklih nekoliko dana donijele su velike nevolje stanovnicima kojima su poplavljena domaćinstva, oranice i plastenici.

/SRNA/

PODIJELI