“SITUACIJA NIJE DOBRA” Hrvatska diže stepen pripravnosti zbog opasnog virusa iz Kine

0
429

Novi ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je da će zbog epidemije izazvane koronavirusom danas biti održan sastanak Kriznog štaba na kojem će biti definisane mjere protiv širenja virusa.– Definiraćemo mjere koje će morati biti podignute na viši nivo kako bismo spriječili unos infekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj – rekao je Beroš.

Plan mu je, kaže, kontaktirati čelnike Svjetske zdravstvene organizacije i evropsku komesarku za zdravstvo radi koordiniranja daljnjih akcija.

– Hrvatska kao predsjedavajuća Savjeta Evropske unije ima određene obveze. Situacija nije dobra, iz dana u dan broj oboljelih i umrlih raste – kaže Beroš, ističući da je važno u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podići stepen pripreme za zdravstveni nadzor.– To znači da ćemo nadzirati sve osobe koje dolaze iz potencijalno kriznih žarišta i zemalja gdje već ima oboljelih od koronavirusa i ako su bili u kontaktu s njima, da budu pod nadzorom epidemiološke službe – precizirao je.

Potvrdio je evakuaciju četiri hrvatske državljanke iz Kine na jug Francuske, ali zbog drugih obveza koje je imao tokom prijepodneva pojedinosti nije iznosio. Najvjerovatnije će biti u karantinu 14 dana, nakon čega bi se mogle vratiti u Hrvatsku, prenosi Avaz.

PODIJELI