Sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu pod znakom pitanja

0
347

Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji predviđene za 31. oktobar pod velikim je znakom pitanja, a, po svemu sudeći, iza toga stoji Velika Britanija, pišu “Večernje novosti”.

Sjednica bi mogla da bude odgođena jer, kako saznaje list, na zasjedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasador Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Prema saznanju “Večernjih novosti”, iza svega stoji Velika Britanija, koja 1. novembra preuzima predsjedavanje Savjetu bezbjednosti UN, tako da bi na njen nagovor, još prije mjesec dana planirani dnevni red mogao da bude promijenjen, odnosno da bude skinuta rasprava o Kosovu i Metohiji.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocijenio je da bi “ovo mogao biti manevar albanskih zaštitnika kako bi se tema Kosova ponovo uklonila iz UN”, ali da to neće proći.

Jovanović je naveo da, ako je Čitaku spriječena, može da dođe neko iz Prištine i iznese njihov stav.

“Novosti” navode da je moguće da Britanci žele da Kosovo i Metohija bude tema kad oni budu predsjedavali, kako bi usmjerili raspravu, a da nije isključeno ni da je uopšte ne zakažu tokom mandata.

List podsjeća da su upravo tako postupili u avgustu prije dvije godine, kada su odbili da izvještaj o Kosovu i Metohiji stave na dnevni red.

(Srna)

PODIJELI