Sjeverna Makedonija: SDSM proglasio pobjedu, izlaznost 50,86 odsto

0
333

Vladajući Socijaldemokratski savez u Sjevernoj Makedoniji proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima. Prema podacima Državne izborne komisije, poslije obrađenih 93,94 odsto biračkih mjesta, SDSM vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova.

U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 11,57 odsto, a Alijansa za Albance 8,79 odsto glasova. Izlaznost na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, odnosno 922.678 upisanih birača.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je na konferenciji za novinare da su građani izašli i glasali za jedinstvo i solidarnost, za red i pravdu, za bolje danas i bolje sutra.

– Imali smo izbore koji odgovaraju državi članici NATO-a, mirne, dostojanstvene, slobodne i moderne. Hvala svima – rekao je Zaev.

Dodao je da su građani pobednici i da danas budućnost pobjeđuje.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobjednik na ovim izborima.

– Kada se SDSM oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobjednik – rekao je Gjorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobjedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je “pobijedio koncept za Albanca premijera”.

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance predvođena Zijadinom Selom saopštila je da su oni pobjednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti dio nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije Kovida 19 odloženi za 15. jula.

Izvor: Tanjug/Plus info

PODIJELI