Skoplje obilježava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa

0
312

Skoplje je 26. jula prije 56 godina zadesio katastrofalni zemljotres u kojem je poginulo 1.070 ljudi.

Muzej grada Skoplja organizuje četiri izložbe posvećene zemljotresu pod nazivom “Slomljeni grad”. Jedna od izložbi tokom ovog mjeseca otvorena je u Kavadarcima.

Direktor Muzeja Kavadarci Vesna Đorđijeva objasnila je da je predstavljeno na stotine fotografija i razglednica na 30 panela, povodom 56 godina od razornog zemljotresa.

Kustos izložbe Jasminka Namičeva rekla je da je Muzej grada Skoplja zapravo spomenik zemljotresu i da svakog 26. jula pripremaju novi koncept za novu temu izložbe.

U Skoplju će sutra biti održana avanturistička turneja za najmlađe “Zakorači u zdravo Skoplje”, koju organizuje izdavački centar TRI, a povodom 56 godina od zemljotresa, javlja makedonska agencija MIA.

Karavan će posjetiti 10 značajnih i autentičnih lokacija, a pratiće ga mnoga iznenađenja, igre i zabava. “Cilj ove avanture je da putem edukativnog, zabavnog sadržaja najmlađi upoznaju grad iz sjećanja odraslih i osjete magiju Skoplja”, kažu u centru TRI.

Turneja će biti realizovana u saradnji sa Muzejom grada Skoplja, gdje je pripremljen vodič za najmlađe, a javno preduzeće “JSP – Skoplje” obezbijedilo je učesnicima panoramski autobus.

U zemljotresu 26. jula 1963. godine stradalo je 1.070 građana, a najmanje 3.000 stanovnika bilo je povrijeđeno, od kojih su 1.200 ostali invalidi. Porušeno je 15.800 stanova, a oštećeno 28.000. Bez krova nad glavom ostalo je 200.000 ljudi.

Katastrofalni zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale osjetio se na 50.000 kilometara kvadratnih. Duž doline Vardara nestali su staro pozorište, Dom vojske, zgrada Narodne banke, hoteli i gostionice.

U bazi podataka seizmološke opservatorije u Skoplju čuvaju se podaci koji svjedoče o 122 zemljotresa registrovana tog 26. jula, zatim 411 do kraja 1963. godine ili ukupno 582 do kraja 1964.

Uslijedila je velika humanitarna akcija. Skoplje je ubrzo postalo grad solidarnosti, a pomoć je stigla iz 87 zemalja, najviše iz susjednih, ali i tadašnjih jugoslovenskih republika.

UN su, na prijedlog 35 država, podržale inicijativu za pomoć Skoplju, a građani SFRJ izdvajali su godinama oko 15 odsto nacionalnog dohotka za obnovu makedonske prijestonice.

U uspomenu na solidarnost danas u Skoplju postoje Atinska, Varšavska i Praška ulica, ali i Rumunska bolnica.

Dok je uveliko trajao Hladni rat, u Skoplju su se sreli sovjetski i američki vojnici koji su rame uz rame pomagali građanima.

Decenijama poslije, na časovniku kod stare željezničke stanice kazaljke stoje i pokazuju 5.17 časova, što predstavlja vrijeme tragedije. Tu je sada smješten Muzej grada Skoplja.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here