Skoro polovina građana Srbije smatra da je Kosovo trajno izgubljeno

0
479

U istraživanju Instituta za evropske poslove, sprovedenom od 8. do 14. marta ove godine u Srbiji, na uzorku od 1.207 ispitanika, građani su odgovarali na pitanja da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.

Dvije trećine građana Srbije bilo bi na referendumu protiv priznavanja kosovske nezavisnosti iako većina smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostavi suverenitet na toj teritoriji, prenosi “Blic.rs”.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje.

Među onima koji smatraju da je Kosovo izgubljeno su u većem procentu ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja iz svih regiona – osim iz istočne i južne Srbije. Gotovo polovina smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

Da je to ostvarivo vjeruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor. U unutrašnjem dijalogu o Kosovu nije učestvovalo 93 odsto ispitanika, četiri odsto ne zna, dok tri odsto ispitanih navodi da su učestvovali i među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom.

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i to većinom navode stariji od 60 godina, stanovnici regiona zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da Vlada neće priznati nezavisnost Kosova.

Da će Vlada priznati kosovsku nezavisnost vjeruje 27 odsto ispitanika, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Nezavisnost Kosova u zamjenu za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, od kojih je više muškaraca, dok sa porastom godina starosti ispitanika ovaj broj raste.

Kosovsku nezavisnost podržalo bi 13 odsto učesnika u istraživanju, a devet odsto njih ne zna.

Pod idejom razgraničenja 29 odsto građana podrazumijeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sjever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Razgraničenje Srbije i Kosova ne podržava 41,8 odsto ispitanika i to su češće muškarci starosti od 30 do 44, kao i stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine.

Razgraničenje podržava 24,5 odsto, među kojima je nešto više starijih od 60 godina i ispitanici iz regiona Vojvodine, petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumijeva pod razgraničenjem.

(Blic.rs)

PODIJELI