Skot pozvao Srbiju da podrži napad na Siriju

0
605

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa ambasadorom SAD, Kajlom Skotom, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji, poslije koalicionih vazdušnih udara.

Skot je pozvao Srbiju da podrži istragu koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a Vučić je poručio da Srbija čuva vojnu neutralnost, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predjsednika Srbije.

Ambasador Skot je naveo da su SAD u potpunosti uvjerene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgradu Damaska, 7. aprila, kada su desetine ljudi poginule, a stotine ranjene, navedeno je u saopštenju.

Skot je naglasio da je taj napad bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Americki ambasador je, takođe, istakao da Rusija nije uspjela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrijebi”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su koalicioni napadi 14. aprila bili neophodni, srazmjerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spriječe dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

Predsjednik Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gdje u svijetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se miješa u odnose izmedu velikih sila.

“Srbija ljubomorno čuva  i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos”, naveo je predsjednik Vučić.

PODIJELI