Slovenci traže evropske graničare na liniji razdvajanja BiH i Hrvatske

0
258

Slovenski zvaničnici i dalje traže Frontex na granici između BiH i Hrvatske. Ministar unutrašnjih poslova Slovenije, Boštjan Poklukar spomenuo je tu mogućnost radi suzbijanja ilegalnih migracija.

On se na marginama sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova EU sastao s italijanskim kolegom Mateom Salvinijem s kojim je razgovarao o migracijama i stanju na zapadnom Balkanu, objavio je slovenački MUP na svojim internet stranicama.

– Oba su se ministra složila da problem nije granica Slovenije i Italije nego spoljna granica EU koju treba još bolje zaštititi – stoji u saopštenju.

Kako je preneseno, ministri su izrazili spremnost da pomognu Hrvatskoj ako ona ocijeni da joj je pomoć potrebna, a Poklukar je u razgovoru spomenuo i moguće upućivanje agencije Frontex na granicu s BiH.

Poklukar je Salviniju rekao kako je zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ilegalnih migracija nepotrebno i nema uporišta u situaciji na granici, istakavši da bi svako zaoštravanje graničnog režima na granici te dvije zemlje, bilo upletanje u svakodnevni život ljudi uz granicu, podsjetivši da je to i u historiji imalo negativne posljedice.


EU bez dogovora o redistribuciji migranata

Inače, Njemačka i Francuska nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama Evropske unije o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražitelji azila spaseni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji koja se teško nosi s velikim brojem dolazaka.

Francuski ministar unutarašnjih poslova Kristof Kastaner otkrio je kako su neki ministri odbili primiti migrante, drugi pozvali na veću solidarnosti, a treći izrazili zabrinutost o davanju poticaja migrantima da krenu na opasan put preko mora.

Italija je dosad primila najviše migranata s mora, međutim, vlada u Rimu prošle godine je tome stala na kraj, zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.

(Avaz)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here