Slovenija oborila novi dnevni rekord broja zaraženih, promijenila pravila karantina

0
244

LJUBLJANA – U Sloveniji je danas potvrđen rekordan dnevni broj novozaraženih virusom korona – 8.681 od 13.803 testirana uzorka.

Apsolutni rekord je registrovan nakon što je stopa pozitivnosti dostigla skoro 63 odsto, pokazuju najnoviji podaci slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Nedjeljni porast novih slučajeva iznosi skoro 17 odsto, prenosi slovenačka agencija STA.

Sedmodnevni prosjek dnevnih slučajeva povećao se za 501 na 6.882, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla je za 252 na 3.592.

NIJZ je procijenio da u Sloveniji sada ima 76.047 aktivnih slučajeva, što je za 5.287 više nego dan ranije.

Vlada Slovenije je ponovo promijenila pravila o karantinu.

Najnoviji potez Vlade je dio nastojanja da se ublaži stanje u osnovnim djelatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sutra, a važe za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova, prenosi agencija Hina.

Školski razredi će tako ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u periodu od 14 dana infekcija identifikuje kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na virus korona.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, nego će se umjesto toga sedam dana zaredom morati testirati, a preporučeno im je i korišćenje djelotvornijih zaštitnih maski tipa FFP2.

“Nijedno rješenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rješenje djelovati”, izjavila je epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni tim za kovid 19, nakon što nije prihvaćen raniji prijedlog da se karantini skrate na pet dana.

PODIJELI