Slovenija se plaši scenarija Italije: Vojska pravi poljsku bolnicu, obustavlja se javni saobraćaj

0
530
Slovenačka vlada i krizni štab u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije korona virusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog saobraćaja, saopšteno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički saobraćaj, autobuski i željeznički, a uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

– Mnogi još uvijek nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji – rekao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputstava o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana “puni”, a isto tako i trgovine, prenosi Hina.

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dvije sedmice vrtići, škole i fakulteti.

– Virus nas napada već sedmicama i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drugačiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih – naglasio je za medije novoimenovani portparol štaba i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne “radikalne” mjere.

– Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji – istakao je na sjednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa korona virusa iz inostranstva, kako je to na početku bio slučaj.

Vlada i krizni štab u nedjelju će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je tačno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora. Vojska će u kasarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

Prema zvaničnim podacima u Sloveniji je 181 zaražena osoba, ali slovenački infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

blic

PODIJELI