Slučaj “zastave Kosova” u Notr Damu: Oglasio se i francuski ambasador

0
416

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da Francuska dobro razumije da je slučaj „zastave Kosova“ u pariskom Notr Damu težak za Srbiju. On je naveo da je namjera Francuske da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobjednicima, tako i poraženima.

Mondoloni je gostujući na RTV 1 rekao da smisao ceremonije obilježavanja 11. novembra u Parizu nije u pobjedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sjećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsjednik Makron pozove i poražene u Prvom svjetskom ratu, „neke zemlje koje nisu ni postojale“, navodeći Avganistan, Uzbekistan, Irsku, Kosovo.

„Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne smije da baci sjenku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ’bratstva u oružju‘“, poručio je Mondoloni.

Mondoloni je naveo da je dužnost da se sjećamo gdje je bila Srbija koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati. On je podsjetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je Srbija izgubila 28 odsto stanovništva, a 3/4 ljudstva izgubila je srpska vojska.

„Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svjetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta“, naveo je Mondoloni.

Kao jedan od simbola velike zajedničke pobjede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsjednik Makron u decembru prilikom posjete Srbiji. Kako je rekao, taj monument je jedinstven u svijetu.

„Nigdje u svijetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji“, naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsjednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija, u Parizu 11. novembra biti prilika „koja može da posluži napretku“.

„Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rješenja koje će biti trajno i doprinijeti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rješenju, a principijelno ni razgraničenju“, objasnio je Mondoloni.

Potreban je dogovor koji će konačno riješiti ovo pitanje i Francuska ne želi da dijeli lekcije, rekao je ambasador.

„Što prije to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nijemcima, a da ne kažem sa Englezima“, zaključio je Mondoloni.

(Sputnjik)

PODIJELI