Srbi sa sjevera KiM pred katastrofom: Nedostaju osnovne životne namirnice

0
256
Žitelji četiri opštine na sjeveru Kosmeta – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica.

Sedam mjeseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba.

– Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na sjeveru imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana – kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici “kosovske pogranične policije” privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zapljenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

– Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čovjeka, kao što se desilo prije nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić – napominje Petrović.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocjenjuje, sigurno da je sjever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

– Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima – kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukinule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa sjevera KiM će početi sa iseljavanjem.

– A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam mneseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na sneveru zivi život dostajan 21. vijeku – rekao je Petrović.

List piše da je na sneveru KiM primjnećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave.

Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa sjevera.

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke.

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što “kosovski policajci” ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lijekove, kako i oni ne bi bili oduzeti.

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici poslije dugo vremena uspjeli da dopreme u desetkovanom tiražu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here