Srbi u Sloveniji i dalje nepriznati kao manjina

0
247

BEOGRAD – Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović sastao se u Beogradu sa predsjednikom Saveza Srba Slovenije Vladimirom Kokanovićem, koji je istakao da Srbi u toj zemlji nisu priznati kao nacionalna manjina, iako je srpsko stanovništvo najbrojnija manjinska nacionalna zajednica.

Na sastanku u Skupštini Srbije sagovornici su razgovarali o predstojećim izborima koji će biti održani kako u Srbiji, tako i u Sloveniji.

Kokanović je izrazio nadu da će politička situacija u Srbiji ostati neporomijenjena i u sljedećem mandatu, imajući u vidu da je politika koju zastupa sadašnja administracija, na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rezultirala boljem položaju Srba u Sloveniji i aktivnim odnosom Srbije prema Srbima u regionu.

On je istakao sa Srbi u Sloveniji, zahvaljujući politici koju zastupa Vlada, vide napredak i osjećaju benefite napretka matice, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Vujadinović je izrazio nadu da će se u skorije vrijeme organizovati posjeta članova Odbora za dijasporu i Srbe u regionu srpskoj matici i slovenačkom parlamentu, s ciljem uspostavljanja još boljeg položaja srpskog naroda u Sloveniji.

Kokanović je uručio Vujadinoviću zahvalnicu za nesebičnu podršku radu Saveza Srba Slovenije, ogromnom doprinosu u razvoju i očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije Srba u Sloveniji i na daljem jačanju veza između srpskog i slovenačkog naroda.

Kokanović je nedavnu posjetu Vujadinovića Ljubljani, kada se sastao sa predstavnicima Srba u Sloveniji i prisustvovao potpisivanju Deklaracije o saradnji srpskih društava u toj republici, ocijenio kao istorijsku i istakao da ona predstavlja veliki iskorak za srpsku zajednicu.

PODIJELI