Srbija: Otkriveno veliko nalazište zlata i srebra

0
592
Kanadska istraživačka firma “Medgold risorsis” pronašla je u južnoj Srbiji odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta zlata i srebra, pišu “Večenje novosti”.

U istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom “Tlamino projekat” ova kompanija je, na samoj granici Srbije sa Bugarskom i Makedonijom, pronašla sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i skoro 193 grama srebra po toni.

Kanadska firma je, nakon toga, sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju sa kompanijom iz svoje zemlje “Fortuna silver”, u čijem se posjedu nalaze rudnik zlata i srebra “San Hoze” u Meksiku i peruansko ležište sreba “Kailoma”, navode “Večernje novosti”.

Prema tom sporazumu, “Fortuna silver”, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata “Lindero”, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara.

Planirano je da od te sume dva miliona dolara bude potrošeno tokom ove godine.

Prema tom sporazumu, “Foturna” bi, u zamjenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u “Talmino projektu”.

Prema navodima lista, istraživanja se rade na površini od oko 200 metara kvadratnih kilometara na teritoriji Srbije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here