Srbija sutra otvara dva nova poglavlja u Briselu

0
505

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović predstavljaće u ponedjeljak Srbiju na Sedmoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj će biti otvorena dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

Srbija će otvoriti poglavlje šest – pravo privrednih društava, i poglavlje 30 – ekonomski odnosi s inostranstvom, saopštila je Vlada Srbije.

Poslije međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare, na kojoj će uz Joksimović govoriti evropski komesar za proširenje Johanes Han i ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser, navodi se u saopštenju.

Estonija predsjedava Savjetom Evropske unije, koji dijeli zakonodavnu vlast Unije s Evropskim parlamentom.

Pregovori Srbije o članstvu u EU zvanično su počeli 21. januara 2014. godine u Briselu, Prvom međuvladinom konferencijom o pristupanju Srbije EU.

Od tada je Srbija otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Prva poglavlja Srbija je otvorila 14. decembra 2015. godine, poglavlje 32 – Finansijska kontrola, i poglavlje 35 – Ostala pitanja. Poglavlja 23 – Pravosudje i osnovna prava, i 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su 18. jula 2016. godine.

Na Četvrtoj međuvladinoj konferenciji, 13. decembra 2016. godine, otvoreno je pregovaračko poglavlje pet – Javne nabavke, dok je poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, istovremeno otvoreno i privremeno zatvoreno.

Potom je 27. februara 2017. godine Srbija otvorila poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, a poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura, istovremeno je otvoreno i privremeno zatvoreno.

Na Šestoj međuvladinoj konferenciji, 20. juna 2017. godine, otvorena su poglavlja sedam – Pravo intelektualne svojine, i 29 – Carinska unija.

(N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here