Srbija: Zabranjene đačke ekskurzije u inostranstvo zbog virusa korona

0
545

Ministarstvo prosvjete Srbije preporučilo je svim školama da đačke ekskurzije u inostranstvo odlože zbog virusa korona. Ministarstvo je prije više od nedjelju dana preporučilo da se obustave ekskurzije u Italiju, a sada se preporuka odnosi na sve zemlje. Posebni savjetnik Ministarstva prosvjete Srbije Aleksandar Pajić ističe da je preporuka obavezujuća za sve škole.

Pajić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su Ministarstvo i ministar Mladen Šarčević reagovali pravovremeno kada su produžili raspust zbog epidemije gripa.

– Sada smo ponovo reagovali po preporuci Ministarstva zdravlja i zabranili smo odlazak u kompletno inostranstvo. Sve zemlje podležu ovoj preporuci – naglašava Pajić.

Objašnjava da je preporuka ministra obavezujuća za sve škole i da se može smatrati da je uvedena zabrana na sva studijska putovanja i sve ekskurzije.

Kaže da zabrani podležu i razmjene studenata.

– To su studijska putovanja gde imamo saradnju dvije škole. To su manje grupe učenika ili pojedinačni učenici koji sa svojim profesorima putuju i to je do daljeg obustavljeno – kaže Pajić.

Ističe da će zajedno sa Ministarstvom zdravlja pravovremeno reagovati kada dođe do potrebe da se odluka ukine.

– Nadamo se da će to biti što preij, jer su ekskurzije zaista nešto najljepše u obrazovnom sistemu čemu se učenici raduju. Nama je žao što je to tako, ali ova odluka je u interesu svih učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama – objašnjava Pajić.

Kaže da su škole bile obavezne da izađu na javnu nabavku i da je prilikom sklapanja ugovora sa turističkim agencijama navedeno kakvi su uslovi putovanja i plaćanja.

– Ne vidim apsolutno nikakav problem da se zbog epidemiološke situacije i zabrane novac vrati učenicima – ističe Pajić.

Kaže da sa Ministarstvom zdravlja prate kompletnu epidemiološku situaciju i da do sada nije bilo potrebe da se ukidaju putovanja i izleti u Srbiji.

/RTS/

PODIJELI