Srpskim ljekarima ponovo nije dozvoljeno da pregledaju generala Mladića

0
519

Haško Tužilaštvo u zahtjevu odbrane nije pronašlo ništa što bi opravdalo ponovno razmatranje odluke predsjednika tribunala Karmela Agijusa kojom je odbijen zahtjev za posjetu srpskih ljekara generalu Ratku Mladiću u pritvoru, a koja je zanovana na mišljenju medicinskog osoblja pritvorske jedinice, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od predsjednika Haškog tribunala Karmela Agijusa da ponovo razmotri odluku kojom je odbijen zahtjev za posjetu srpskih ljekara generalu Mladiću u pritvoru, a koja je zanovana na mišljenju medicinskog osoblja pritvorske jedinice.

Odbrana je sudu dostavila i mišljenja drugih stručnjaka koji su dali suprotan stav u vezi sa Mladićevim zdravstvenim stanjem, a navedeno je mišljenje kardiologa Velibora Ristića iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu, koji je upozorio na opasnost od iznenadne smrti generala Mladića.

Budući da je medicinsko osoblje u ponedjeljak, 13. novembra, zaključilo da bi posjeta ljekara škodila zdravstvenom stanju generala Mladića prije izricanja presude, zakazanog za 22. novembar, branioci su objavili dio mišljenja doktora Ristića, čija je posjeta prvobitno bila odobrena, a potom zabranjena, prenijeli su beogradski mediji.

U svom mišljenju ljekar Ristić upozorava da bi u okolnostima da je neophodno prisustvo generala Mladića izricanju presude, bez prethodnog spoljnog pregleda, dijagnoza i terapija, general Mladić “bio direktno izložen visokom riziku za pojavu fatalnih komplikacija, kao što su još jedan moždani udar, još jedan infarkt ili iznenadna smrt”.

“To bi bilo suprotno svim etičkim medicinskim pravilima”, naveo je Ristić.

Sekretarijat Tribunala tražio je da budu dostavljena mišljenja dva nezavisna eksperta povodom zabrane posjeta svim pritvorenicima.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here