Srpsko oružje hit na najvećem svjetskom sajmu naoružanja

0
621

Oružje iz srpske fabrike Zastava hit je na ovogodišnjem najvećem svjetskom sajmu naoružanja “Šot šou”, objavio je srpski portal u SAD “Serbijan tajms”.

Nakon što se prošle godine vratila na američko tržište, kragujevačka fabrika je sa svojim programom sportskog i ličnog naoružanja izazvala veliko interesovanje na tom prestižnom događaju.

Zastavin štand je jedan od, kako je navedeno, najposjećenijih od otvaranja sajma početkom ove sedmice.

“Za nas je ovo prijatno iznenađenje. Gužva na našem štandu ne prestaje, Amerikanci i ostali su oduševljeni dizajnom, a svi se slažu da tako kvalitetno naoružanje po ovako pristupačnim cenama teško može da se nađe”, rekao je Ranko Ristić, predstavnik kompanije Zastava Arms USA, koja je ekskluzivni partner i zastupnik svih Zastavinih proizvoda.

Dodaje da su u proteklih godinu dana dobili puno pozitivnih recenzija u najeminentnijim američkim magazinima koji se bave oružjem, dali puno intervjua za američke medije, zbog čega su u Las Vegasu imali rekordan broj poslovnih sastanaka sa najvećim dilerima iz skoro svih američkih država, ali i mnogih država svijeta.

“Od prošlogodišnjeg sajma Zastava je po našoj narudžbi u Ameriku izvezla više od 25 tona sportskog naoružanja i delova. Na društvenim mrežama prati nas 20.000 ljudi i taj broj raste iz dana u dan, što takođe svedoči o velikom interesovanju za oružje proizvedeno u Srbiji. Za ovu godinu smo, u skladu sa potraživanjima, planirali značajno povećanje uvoza”, ističe jedan od vlasnika Zastava Arms USA.

Na njihovom štandu stoje izložene popularne poluautomatkske puške AK-M70, lovačke puške, a tu su i poznati pištolji CZ-999 i EZ9.

“U Americi su traženi ‘kalašnjikovi’ sa tradicionalnim drvenim oblogama dok manji broj, uglavnom mladih kupaca, traži polimerske. Pravi hit sajma je naši kratki automat AK ZPAP92 i ZPAP85, koji se prodaju sa raznim dodacima kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca.”

Veliko interesovanje je i za snajpersku pušku M91, koja se po prvi put uvozi na američko tržište, a ove godine ta firma je imala i dosta porudžbina starijih modela pištolja, poput Zastava M57A, čuvenog “tetejca”.

Zastava Arms USA sklopio je ugovor sa Er Srbijom o transportu svih pošiljki naoružanja sa aerodroma Nikola Tesla do čikaškog aerodroma O'Hare jer, kako kažu, smatraju svojom patriotskom dužnošću da u posao uključe što više srpskih firmi.

“Pored komada oružja, ponudili smo i online prodaju delova na našem sajtu, kao i servis, što je bio novitet na ovom tržistu. Naš cilj je da obnovimo pozitivnu sliku koju je Zastava nekada imala u Americi, ali i u celom svetu”, kaže Ristić i ističe kako je naročito ponosan na činjenicu da je jedan srpski brend za kratko vrijeme dobio toliko pozitivnih kritika u sferi oružja, gdje Amerikanci po tradiciji smatraju da su neprikosnoveni.

Sajam naoružanja Šot šou, inače, nije otvoren za javnost pošto pristup imaju samo ovlašćeni kupci, a svake godine ga posjeti više od 65.000 akreditovanih proizvođača i prodavaca sportske, vojne i policijske opreme iz 100 država svijeta.

Kako je objavio “Serbijan tajms”, noć prije zvaničnog otvaranja ukradena su dva pištolja sa štanda Zastave, tetejac i EZ9, što je do sada jedina zabilježena krađa na sajmu sa više od 2.500 izlagača.

PODIJELI