Štir: Evropski put BiH prioritet na jugoistoku kontinenta

0
892

Novi ministar inostranih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir rekao je da je na jugoistoku Evrope prioritet evropski put BiH.

“Mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda [u BiH], što uključuje i hrvatski narod”, rekao je Štir sinoć za HRT.

On je naveo da je namjera Hrvatske da bude faktor stabilnosti i evropeizacija cijelog prostora jugoistoka Evrope, što se odnosi i na Srbiju.

“Insistiraćemo na poštivanju evropskih kriterijuma i želimo pomoći da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabilizovan i na neki način evropeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti, pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području”, rekao je Štir.

On je naveo da je u pitanju izbjegličke krize važna saradnja sa susjedima.

“Vidjeli smo kako je loše kad se ne sarađuje, kako je to bilo za vrijeme vlade Zorana Milanovića. Poslije je uspostavljena dobra saradnja i tako ćemo nastaviti, te se efikasno sučiti s tim problemom. Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rješenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske”, rekao je Štir.

PODIJELI