Stiven Mejer za “Glas Srpske”: Inckova odluka može Srpsku dovesti do nezavisnosti

0
145

Darko Momić
Republika Srpska je preduzela ispravnu akciju – odbacila je antidemokratski “Inckov zakon” i povukla se iz donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, čime je iznijela niz argumenata za slobodu govora i demokratsku vlast, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” američki ekspert za bezbjednost i član Nezavisne međunarodne komisije o istraživanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. Stiven Mejer.

On kaže da Komisija nije ustuknula pred užasom i ubistvima koja su počinjena u Srebrenici, ističući da njeni članovi nisu bili ni pod kakvim pritiskom da izvještaj učine ružičastim.

– Svi mi članovi Komisije smo rekli da nećemo učestvovati u njenom radu ukoliko bude bilo pritisaka bilo koje vrste. Bilo je u izvještaju teških stvari koje je Vlada RS morala da prihvati i ona je to prihvatila – kaže Mejer.

GLAS: Šta je pravi cilj Inckove odluke i rezultat čijeg djelovanja i kojih politika je ta njegova odluka?

MEJER: Cilj “Inckovog zakona” je kontrola – da BiH ostane podređena drakonskoj volji stranih uticaja. Ja nemam dobre odnose sa Ambasadom SAD u BiH, kao ni sa britanskom ambasadom, zato što sam rekao da stranci odavno upravljaju ovim prostorom. Balkan je bure baruta, ali fitilj je na drugom mjestu. Ali ono čime sam zaprepašten je da je bilo ko u BiH prihvatio taj zakon kao valjan i važeći. Ne razumijem zašto tužilaštvo to prihvata, jer Parlament nije usvojio taj zakon. Zaprepašten sam i da čovjek tri dana prije odlaska iz BiH i sa funkcije visokog predstavnika nametne zakon. Imate jednog sudiju koji se povukao sa sudijske dužnosti uz jako dobre argumente i precizno objašnjenje da se Incko oslanjao na nešto što mu ne daje ovlašćenja da nameće zakone. Ne znam zašto svi ne kažu da je taj zakon nelegalan, jer nije usvojen u Parlamentu.

GLAS: Prije dva dana je Srbin na Kosovu pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zato što je rekao da na Kosovu nije bilo humanitarne katastrofe i da je Račak izmišljen. Može li se povući paralela između zakonodavstva koje je iznjedrilo tu presudu i nametnute odluke Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona BiH i zabrani negiranja genocida?

MEJER: Da, oba zakona krše slobodu govora i protive se demokratskom razvoju moderne Evrope. Tužno i žalosno je reći da na Kosovu nije bilo humanitarne katastrofe, ali to ne bi trebalo biti nezakonito. Takvi zakoni su povratak u 19. vijek.

GLAS: Zašto može Kosovo, a ne može Republika Srpska?

MEJER: Pitate za nezavisnost?! Ne postoji logičan razlog zašto Kosovo može biti nezavisno, a Republika Srpska ne može. Međutim, Inckova odluka može to promijeniti tako što će Republiku Srpsku dovesti do nezavisnosti.

GLAS: Hipotetički, šta ako hrvatski politički predstavnici odluče da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija?

MEJER: Takva odluka hrvatskih političara ubrzala bi raspad BiH, ali treba naglasiti da će Inckova odluka udaljiti BiH od pomirenja.

GLAS: Da li se plašite da ćete Vi lično doći pod udar Inckove odluke?

MEJER: Ne! Niti vidim zašto bih se plašio, jer smatram da svi treba da kažu da je taj zakon nelegalan.

Niko ne negira

GLAS: Kako odgovarate na tvrdnje na Komisija svojim izvještajem negira genocid u Srebrenici?

MEJER: Niko ne negira genocid, već govori o različitim definicijama. Vlada Srpske je željela da precizno zna šta se dogodilo u prošlosti i da se pomiri s tim kako bi imali bolju budućnost. I Srbija treba da se suoči sa prošlošću i sa svojim učešćem u nekim dešavanjima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here