Stoltenberg: Ne smeta nam što se vojska Srbije oprema

0
195

NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i ne smeta mu što se Vojska Srbije oprema naoružanjem iz Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, ali podržava i napredak načinjen u Vašingtonu.

“Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu Ujedinjenih nacija. Vjerujem da budućnost cijelog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici”, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO ostaje na Kosovu sa 3.500 vojnika.

On je naveo da NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, te da je u periodu od 20 godina uložio milione evra da bi pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarjele municije.

“Srbija i NATO su, takođe, zajedno radili na obuci iračkih vojnih ljekara, čime su podržali oružane snage Iraka”, podsjeća Stoltenberg.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, on je za beogradske medije rekao da se ne smije zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here