Štrbac: Odlazak Miloševića u Knin – priznanje hrvatskog narativa

0
309

Odlazak potpredsjednika hrvatske Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” značio bi da on priznaje zvanični narativ Hrvatske o toj operaciji kao opravdanoj, legitimnoj i pravednoj, izjavio je danas direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“Zvanični hrvatski narativ, to je osnov – postoji deklaracija o ‘Oluji’ iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbenike i enciklopedije – da je `akcija preduzeta da se vrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića'”, rekao je Štrbac za RTS

On ističe da činjenice govore da je “Oluja” bilo etničko čišćenje, pa i više od toga, te napominje da se i u presudi Međunarodnog suda pravde navodi da je ta akcija etničko čišćenje, ali i da ima elemente genocida.

“Za nas je to zločinačka akcija u kojoj je prognano više od 220.000 Srba za samo nekoliko dana – 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena. Tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena”, precizirao je Štrbac.

On napominje da postoji i presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine, gdje je rečeno da je “Oluja” združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno istjeraju Srbi sa područja Krajine.

Štrbac ističe da, iako su hrvatski generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio.

On napominje da u Kninu 5. avgusta neće biti komemoracija, nego proslava, a obratiće se i Ante Gotovina.

“U Kninu 5. avgusta nije komemoracija, već slavlje. Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti – kao član Srbin, kao fikus u Vladi… NJegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna”, kaže Štrbac.

Sutra se navršava 25 godina od kako je počela hrvatska akcija “Oluja” u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana protjerano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine i dalje vode kao nestali.

/Srna/

PODIJELI