Stručnjak: Letjelica stigla iz Ukrajine, šta radi PVO NATO-a?

0
283

Neidentifikovani leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak naveče prema svemu sudeći mogao bi biti izviđački dron Tu-141 “Strizh”.

To je zaključak Tajlera Rogoveja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala ‘War zone’. Rogovej, kako je napisao, detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

I da priča bude još bizarnija – najvjerovatnije je stigao iz Ukrajine.

“Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu”, napisao je Rogovej i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

“Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141,” naveo je stručnjak.

Rogovej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

“Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini”, naveo je Rogovej.

Objasnio je i o kakvoj je letjelici riječ.

“Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti. Ostaje još vidjeti šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogoveja, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje:

“Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivvazdušna obrana?”

PODIJELI