Švedski sudija razbija sve laži o Kosovu

0
547

Prvi međunarodni sudija na Kosovu i Metohiji Krister Karphamar izjavio je da su Amerikanci uticali na to da se zločini Albanaca na KiM sakriju.

Karphamar, švedski sudija koji je bio imenovan kao prvi strani sudija u južnoj srpskoj pokrajini krajem 1999. godine, nedavno je u Švedskoj objavio knjigu “Sudija u zemlji bezakonja”, u kojoj je pisao o svojoj karijeri na KiM od 1999. do 2011. godine.

Njegova služba na KiM u pravosudnom smislu je, kako kaže, “bila sazdana iz niza manjih i većih katastrofa”.

Kod najkrupnijih slučajeva pokušaja procesuiranja Albanaca za zločine, po pravilu su se pojavljivali “glavni igrači na KiM – Amerikanci koji su uticali da se zločini sakriju, a ubice puste”, rekao je Karphamar u intervjuu za Večernje novosti.

Karphamar je istraživao slučaj napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva, februara 2001, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 Srba. Glavnog osumnjičenog za ovaj napad, Fljorima Ejupija, odmah je uhapsila policija UNMIK-a i to na osnovu DNK tragova.

Čovjek kog je komanda KFOR-aa slušala

– Međutim, iz meni nepoznatih razloga, umjesto da je čekao istragu u pritvoru UN, američki KFOR ga je odveo u Bondstil, odakle im je navodno pobjegao. Ne znam kako je pobjegao, čuo sam da ga je obučavala CIA, a posljednje informacije o njemu sam dobio 2012, da živi mirno u Podujevu – rekao je prvi sudija UNMIK-a na KiM.

Karphamar je ispričao i kako su jednom prilikom kod njega došli visoki britanski oficiri iz sastava KFOR-a da traže savjet pošto je njihova patrola u blizini administrativne linije sa centralnom Srbijom kod Podujeva, naletjela na grupu pripadnika tzv. OVK naoružanih automatima i bombama koji su krenuli u napad na srpske kuće.

– Zaustavili su ih, i kada su pokušali da razoružaju bandite, pojavili su se američki vojnici koji su im naredili da ih puste. Ti ljudi su izvršili napade na srpske kuće, a frustrirani Englezi su pitali šta da rade… Nisam mogao ništa, tu je bio nadležan KFOR, a oni su to poslije rješavali mimo UNMIK-a – naveo je Karphamar.

Pripadnici terorističke OVK

Prema njegovim riječima, u vrijeme Bernara Kušnera, nekadašnjeg šefa civilne misije UN na KiM koji ga je i imenovao na funkciju stranog sudije u pokrajini, o svemu se pitao njegov zamjenik, Amerikanac Džek Kovi.

– On je bio taj koga je komanda KFOR-a bespogovorno slušala, a bez vojnika NATO, UNMIK policajci su bili nemoćni – naveo je Karphamar.

Karlu del Ponte ne zanima trgovina organima

Karphamar je rekao i da je o trgovini organima otetih Srba, o čemu je čuo od dr Zorana Stankovića kada je ekshumirana masovna grobnica u Dinarcu, odmah obavijestio Karlu del Ponte, tadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala, ali da ona nije bila zainteresovana za to.

Kada je u pitanju izvještaj Dika Martija i sud u Hagu za ratne zločine Albanaca, Karphamar je pesimista.

– Prošlo je 10 godina od izvještaja Martija, a 20 godina od kada su se ti zločini dogodili. Nije realno očekivati da će se Albancima suditi – smatra Karphamar.

Povodom NATO bombardovanja, Karphamar kaže da je od najviših američkih starješina čuo da je bombardovanje Srbije bilo pripremljeno od njihovih obavještajnih agencija, sa ciljem da se Kosovo odvoji od centralne Srbije i da se tamo uspostavi vojna baza njihovih snaga.

Karphamar je istakao da se divi Srbima koji su ostali na Kosmetu.

– Oni od 1999. nisu dobili šansu da žive kao normalan svijet, mada su pojedine jedinice KFOR-a mnogo činile da ih zaštite. Lično vjerujem da se mnogi međunarodni činovnici koji su se našli na KiM u misijama UNMIK-a i KFOR-a danas stide kad se sjete tih dana – rekao je Karphamar.

(sputniknews.com)

PODIJELI