Sveštenici iz Podgorice i Danilovgrada pušteni na slobodu

0
374

Sveštenici Mirčeta Šljivančanin, iz Podgorice, i Željko Ćalić, iz Danilovgrada, pušteni su na slobodu nakon što je sudija za istragu prihvatio žalbe njihovih branilaca.

Sveštenici, kojima je rješenjem podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva bilo određeno zadržavanje do 72 časa zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo, kako se navodi, nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, pušteni su kasno sinoć.

Državni tužilac Јelena Protić je kao razlog za zadržavanja navela mogućnost ponavljanja krivičnog djela.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović u postupku izviđaja prema osumnjičenom svešteniku protojereju Mirčeti Šljivančaninu, odlučujući po žalbi branilaca advokata Boža Milonjića i Vladimira Čađenovića, veoma efikasno i ekspeditivno je odlučio po žalbi i ukinuo rješenje podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva o njegovom zadržavanju u pritvoru.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić rekao je podgoričkim medijima da je tim rješenjem naređeno da se Mirčeta Šljivančanin odmah pusti na slobodu i on se nalazi kod Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja sa vjernim narodom.

– Potvrdio se stav branilaca da je postupanje u ovom slučaju Tužilaštva, kao i Uprave policije, bilo nezakonito, jer je Mirčeta bez ikakvog osnova nakon davanja izjave zadržan u pritvoru. Ovo je u pravnom smislu vrlo važno rješenje i već postaje sudska praksa. To je jako važno za sve buduće slučajeve, da nema nijednog osnova za zadržavanje našeg sveštenika u pritvoru nakon davanja eventualnih izjava u policiji u svojstvu građana zbog mirnih, blagoslovenih i dozvoljenih litija koje se organizuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti i njegovih spornih i diskriminatorskih neustavnih odredaba – rekao je Džomić za Svetigoru.

I sudija za istragu Osnovnog suda u Danilogradu Sonja Keković u postupku izviđaja prema osumnjičenom svešteniku Željku Ćaliću, a odlučujući po žalbi branioca advokata Radoja Bojovića, donijela je rješenje kojim je uvažila žalbu i ukinula rješenje podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva o njegovom zadržavanju u pritvoru, nakon čega je sveštenik pušten na slobodu.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin je, nakon puštanja na slobodu, zahvalio za podršku Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, sveštenstvu, pravnicima, posebno vjernom narodu.

– Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što sam sveštenik toga naroda. Mi se borimo protiv svakog zla, pa i ovog koje je ovaj Zakon donio i doveo do toga da se sveštenici zatvaraju. Ovaj pritvor je samo jedna mala stanica na ovom putu, osjetio sam ljubav i molitvu Crkve. Idemo dalje do Hristove pobjede. Ne damo svetinje – rekao je Šljivančanin.

Puštanje na slobodu danilovgradskog paroha vjernici su dočekali ispred policijske stanice. Oni su ispratili sveštenika Željka Ćalića ulicama Danilovgrada.

Prota Željko je sabranima poručio da se bitka za odbranu svetinja nastavlja.

Sveštenici Željko Ćalić i Mirčeta Šljivančanin u nedjelju veče, 14. juna, lišeni su slobode nakon što su dali izjave zbog litija koja su održane u Danilovgradu i Podgorici, a za koje su bili navedeni kao organizatori u zahtjevima podnesenim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja. Tužilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva Јelena Protić juče im je odredila zadržavanje do 72 časa.

Tokom njihovog saslušanja ispred Tužilaštva se okupio veći broj sveštenika i građana u znak podrške sveštenicima, ali i protesta zbog diskriminatorskog odnosa vlasti prema sveštenicima.

/Srna/

PODIJELI