Svi koji napadaju Dejton i Rezoluciju 1244 prizivaju konflikte

0
444
Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ocijenio je da svi oni koji danas napadaju Dejtonski sporazum u BiH i Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji, indirektno prizivaju obnavljanje konflikata.

Jovanović je istakao da je cilj američkih i zapadnih centara moći da Balkan postave pod bespogovornu kontrolu, da bude dio politike ekspanzije NATO-a na ruske granice.

“Oni i sami priznaju da žele da završe započete poslove na ovom geografskom području, da uvuku Makedoniju i Kosovo u Alijansu, a da od BiH naprave unitarnu državu i da ukinu Republiku Srpsku”, rekao je Jovanović za “Sputnjik”.

Jovanović, koji je predsjednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, naveo je da su SAD duboko podijeljene, a da se trenutno gleda ponovljena igra od prije 20 godina u Rambujeu.

On je ocijenio da je to strateška igra, jer se ne radi samo o Srbiji, nego je u pitanju globalna politika u okviru koje se mogu razumjeti sve ove dnevnopolitičke stvari.

Jovanović je rekao da su kosovske takse taktički potez u mehanizmu za iznuđivanje ustupaka Srbije po pitanju priznanja ilegalne nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Prenaglašeno je isticanje taksi kao nekog strateškog momenta. Obraća se pažnja na to što svakodnevno govore Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, koji tako dobijaju uverenje da rade pravu stvar”, rekao je on.

Umjesto toga, smatra Jovanović, Srbija mora da ima duži pogled u budućnost da odredi gdje će izvoziti svoje proizvode, jer pred sobom ima nezasita tržišta Rusije i Kine, sa kojima ima bescarinski izvoz.

Jovanović je rekao da podržava stav Srbije da sa prištinskim zvaničnicima ne treba da se pregovara dok ne ukinu sve prepreke.

“Prištinske zvaničnike interesuje samo poluga za ucenjivanje Beograda, ali uz blagoslov Vašingtona”, rekao je Jovanović.

On podsjeća da je rat produženje politike oružanim sredstvima, ali da se danas vidi da se agresija produžava političkim odlukama.

NATO bombardovanje 1999. se nastavlja, kaže on, jer imaju strategiju da Rusiju sasvim potisnu sa Balkana.

“To je čak objasnio i Ramuš Haradinaj porukom da Rusija ne može da učestvuje u pregovaračkom procesu o Kosovu, zato što se povukla. On nam poručuje da je pitanje statusa rešeno, ali zaboravlja da je to učinjeno Rezolucijom 1244, prema kojoj je Kosovo i Metohija integralni deo Srbije. Beograd stalno treba na to da podseća”, rekao je Jovanović.

On tvrdi da nova ujdurma, intenzitet diplomatskih kontakata Zapada prema Beogradu i strahoviti pritisak na Srbiju, imaju za cilj da neutrališu rezultate strateški značajne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu.

“Na Zapadu ne žele da priznaju realnost, već žive u prošlosti unipolarnog svetskog poretka i ignorišu da se svet suštinski promenio. Kolika je njihova muka da se prilagode novim okolnostima govori i stanje u Venecueli, gde prave neshvatljive poteze. Sa jedne strane se bore za vladavinu prava i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, a tamo se ponašaju sasvim suprotno”, smatra Jovanović.

PODIJELI