“Svi veliki zločini nad Srbima u BiH ostali nekažnjeni”

0
383

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, uz ocjenu da su svi veliki zločini nad Srbima u BiH ostali nekažnjeni, pozdravlja odluku Višeg suda u Beogradu o pritvoru nekadašnjem pripadniku tzv. Armije BiH Osmanu Osmanoviću zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima 1992. u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

“Krajnje je vreme da pravosuđe Srbije počne da procesuira brojne pripadnike tzv. Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane, Hrvatske vojske i drugih vojnih i policijskih formacija koji su naredili ili počinili ratne zločine nad srpskim narodom na prostoru bivše Jugoslavije”, ocjenjuje Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

On kao licemjernu vidi izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je neprihvatljivo da Srbija sudi državljanima BiH za bilo koje krivično djelo na području BiH.

“Srbija ima zakonsku i moralnu obavezu da organizuje suđenja za ratne zločine jer je kažnjavanje ratnih zločinaca civilizacijska tekovina. To se ne može očekivati od pravosuđa BiH koje je etnički motivisano pravosuđe i koje ne procesuira brojne ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika”, uvjeren je Linta koji kaže i da Tužilaštvo i Sud BiH nisu profesionalne i nepristrasne institucije već su u funkciji opravdanja lažne i besmislene optužbe o Srbima kao agresorima i zločincima i Bošnjacima kao žrtvama i oslobodiocima.

Činjenice jasno pokazuju da su svi veliki zločini nad Srbima u BiH ostali nekažnjeni, zaključuje Linta te nabraja zločine u zapadnokrajiškim opštinama, Tuzlansku kolonu, Dobrovoljačku ulicu i Sarajevo, Ozren i Vozuća, srednje Podrinje…

tanjug

PODIJELI