Svijet se raspisao o Zadru: Bio je to srednji prst socijalnoj distanci

0
419

Šokantan završetak Adria tour-a u Zadru će sigurno pokrenuti brojne rasprave o zdravstvenim mjerama u tenisu.

Adria tour u Zadru otkazan je pred finalni meč između Đokovića i Rubljova, jer je iz Monaka stigla vijest da je bugarski teniser Grigor Dimitrov pozitivan na kovid-19.

Dimitrov je u Zadru odigrao jedan meč protiv Borne Ćorića i onda se povukao sa turnira jer se nije osjećao dobro.

“Žao mi je zbog štete koju sam izazvao. Kod kuće sam i oporavljam se. Važno je da svi koji su proteklih dana bili sa mnom u kontaktu budu testirani” napisao je Dimitrov na društvenim mrežama.

Odmah nakon objave Bugarina organizatori su otkazali nastavak turnira.

Vijest o pozitivnom testu jedne od najvećih zvijezda Adria tour-a zasjenila je apsolutno sve sportske događaje u svijetu. BBC ističe da je u Zadru na mečevima bilo po nekoliko hiljada ljudi, dok “Lekip” piše da se Jadranska turneja odvijala “bez ikakvog socijalnog distanciranja” i da su se sa Dimitrovim družili Đoković, Zverev, Tim…

“Ovo će pokrenuti rasprave o zdravstvenim mjerama u tenisu”, piše francuski list.

Đoković je već na udaru kritika. Zamjeraju mu ni sam, kad se već upuštao u organizaciju ozbiljnog projekta u doba pandemije, nije bio primjer odgovornog ponašanja.

Poznati trener Bred Gilbert je na na Twitteru objavio fotografije na kojim sa Dimitrov grli sa Novakom, Čilićem i drugim teniserima, a uslijedio je ironičan komentar Endija Rodika:

“Navodno smo u pandemiji…”

Jedan od najuticajnijih svjetskih teniskih novinara Ben Rothenberg smatra da je cijeli Adria tour bio “srednji prst konceptu socijalnog distanciranja”.

“Nadam se da se niko drugi nije zarazio, ali to je nemoguće. Grigor će poslužiti kao primjer ostalim igračima i sportistima koji koronavirus ne shvataju ozbiljno. Bolest je stvarna, rizici su stvarni”, napisao je.

(Jutarnji.hr)

PODIJELI