Kon: Epidemiološka situacija u Beogradu ponovo preteća

0
402

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da je “epidemiološka situacija zbog virisa korona u Beogradu ponovo preteća”.

On je na svom Facebook profilu napisao da se virus zbog povratka studenata svojim kućama u julu može proširiti po čitavoj Srbiji.

“Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, kao što su zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti kao što je nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama. Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode, moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje”, naveo je Kon.

Prema njegovim riječima, do pogoršanja situacije je došlo poslije 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila djelimično, a kasnije potpuno ukinuta.

” U javnosti se ovo pogoršanje situacije povezuje i sa derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju. Iz Crne Gore opet stižu podaci da je više od deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju”, naveo je on.

Napominje da je veliki broj dnevnih pregleda na Infektivnoj klinici, kao i da su zaraženi uglavnom bez simptoma.

Kon je naveo i da mnogi smatraju da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni u Srbiji.

Podsjeća da nije zaustavljena obaveza da se na sportskim manifestacijama mora poštovati distanca i da na tribinama bude duplo manji broj gledalaca.

“Samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji”, naveo je Kon.

On je naglasio da nema više vanrednog stanja, da ga neće ni biti, jer Srbija to ne može finansijski da izdrži i ne može se porediti po tom pitanju sa Francuskom ili Njemačkom.

“Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više nikada (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno kao i policijski čas na početku, mislim da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju. Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju”, rekao je Kon.

Srbija, kako je naveo, nikada nije prihvatila švedski model, ali je činjenica da nam se trenutno uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet, ali da to neće biti dovoljno.

“Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu, treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju”, zaključio je Kon.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI