Svjetski mediji: Hrvatska značajno kreće udesno

0
307

Vladajući konzervativci u Hrvatskoj ubjedljivo su pobijedili na parlamentarnim izborima, a najnovija članica EU se značajno kreće udesno, objavila je AP.

Agencija podsjeća da su izbori održani juče usljed porasta broja slučajeva zaraženosti virusom korona u Hrvatskoj, te da je nakon 90 odsto prebrojanih glasova HDZ osvojio 66 od ukupno 151 poslaničkog mjesta u parlamentu.

U izvještaju se ističe i to da će HDZ vjerovatno formirati novu koalicionu vladu sa manjim grupama političke desnice.

Vršilac dužnosti premijera Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković pohvalio je “sjajne rezultate i veliku pobjedu na izborima”.

Agencija navodi i to da je stranka Domovinski pokret, koja je nedavno osnovana, brzo stekla popularnost uprkos nezadovoljstvu javnosti zbog pojedinih tvrdokornih i nacionalističkih stavova.

U izvještaju o desetim parlamentarnim izborima od osnivanja Republike Hrvatske, AP naglašava da je odziv glasača bio 46 odsto, te da zvaničnici i pristalice vladajuće stranke tokom proslave nisu nosili zaštitne maske, niti su poštovali pravila socijalnog distanciranja.

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 113 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona, a zaraženo je oko 3.100 ljudi.

Briselski list Politiko piše da je Domovinski pokret popularnog pjevača Miroslava Škora, koji podržavaju teški nacionalisti, najavio da će obustaviti projekte za koje smatra da su antihrvatski i rekao da će odbiti da stranka srpske manjine uđe u vladajuću koaliciju.

Politička analitičarka Danijela Širinić ocijenila da rezultati nedjeljnog glasanja pokazuju da se hrvatska politička scena “značajno kreće ka desnici”.

Portal Јahu njuz piše da će HDZ, koji će najvjerovatnije osvojiti novi mandat, morati da se nosi sa ekonomskim posljedicama pandemije virusa korona, kao i da je veliko pitanje da li će ući u koaliciju sa nacionalističkim Domovinskim pokretom.

EU observer prenio je da je Plenković osvojio još jedan mandat uprkos porastu broja novozaraženih virusom korona.

Slovenački list Delo piše o ubjedljivoj pobjedi HDZ-a, ali i lošim rezultatima Restart koalicije i uspjehu lijevo-zelene platforme “Možemo!”, kao najvećem iznenađenju na ovim izborima.

/Srna/

PODIJELI