Tači ovlašćen platformom da okonča dijalog sa Beogradom

0
705

Kosovska vlada usvojila je Platformu za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom.

Njom se predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ovlašćuje da vodi dijalog za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Kosovska vlada je, kako piše portal RSE, proslijedila Platformu parlamentu na usvajanje.

Prema Platformi, delegaciju Prištine će činiti po jedan predstavnik svih političkih partija.

Dokument predviđa, navodi se, da dijalog treba da bude okončan pravno obavezujućim sporazumom, što podrazumijeva međusobno priznavanje.

Samo potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma može, kako se navodi, da normalizuje odnose “između dvije susjedne države, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet”.

Platforma predviđa i da će pravno obavezujući sporazum Prištini omogućiti da postane članica UN i svih drugih međunarodnih organizacija u koje nije učlanjena.

Očekuje se i da će taj sporazum ubrzati proces učlanjenja Prištine u NATO i EU.

Davanjem ovlašćenja Tačiju da vodi dijalog o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Platforma predviđa da je on dužan da podnosi redovno izvještaj parlamentu o toku dijaloga.

Kao potpisnik u Platformi je predviđen predsjednik Skupštine Kadri Veselji, iako je predlagač Vlada Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj kazao je da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsjednikom Kosova, članovima Skupštine, političkim predstavnicima i civilnim društvom. Istakao je da je aktuelni dijalog “istrošen” i da više ne daje rezultate, te treba preći na konačnu fazu dijaloga.

“Platforma će biti proslijeđena Skupštini radi rasprave i njenog usvajanja u vidu rezolucije. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njega”, kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Vlade.

(b92)

PODIJELI