Tahiri: Tenzije u Prištini dovedene do usijanja, Kurti u paranoji

0
299

Političke tenzije u Prištini dovedene su do usijanja, kaže prištinski analitičar Ramuš Tahiri uz ocjenu da netrpeljivost i skukobi između Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija i ostalih stranaka stvara razdor u narodu i političku krizu koja može kulminirati demonstracijama i izlaskom građana na ulice.

Tahiri, takođe, smatra da kosovski premijer posljednjim izjavama, o tome da je smjena njegove vlade “državni udar” podržan od strane Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, dokazuje da Kurti nije vičan državničkim poslovima niti da zna da se ponaša kao diplomata.

On je, kaže u paranoji da SAD žele da napakoste Kosovu i postignu “ishitreni sporazum” Beograda i Prištine koji bi navodno značio podjelu Kosova ili razmjenu teritorija.

“Na ivici zdrave pameti je kazati to i načičkati i tobožnjim slučajnim razgovorom između Tačijevog i Kurtijevog savjetnika, iako svako taj ‘plan’ može naći na internetu još od 2018. godine. Jasno je da to spin ili packa ko zna kakvih struktura, a ne bilo kakav ozbiljan plan ako je uopšte plan”, rekao je Tahiri za Tanjug.

On se osvrnuo i na Kurtijeve tvrdnje da razgovore o razmjeni teritorija direktno vode predsjednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić, izrazivši uvjerenje da nema nikakvih tajnih pregovora niti su, kaže, oni potrebni.

“Bilo kakvo rješenje srpsko-albanskog spora, kako kaže Vučić, će doći u parlamente obje zemlje na ratifikaciju u kojima mora da prođe dvotrećinskom većinom glasova”, kaže Tahiri.

Tahiri kaže i da je Kurtijeva vlada srušena u parlamentu na legalan i legitiman način, a ne državnim udarom, a očekuje da će nova vlada biti formirana u prvoj nedjelji maja i da će na njenom čelu biti sadašnji zamjenik premijera Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

“Očekuje se da će narednih dana Tači dati mandat za sastav nove vlade DSK-u, pa ćemo imati novu vladu prve nedjelje maja. Time će se riješiti politička i institucionalna kriza”, kaže Tahiri, koji vjeruje da će Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova biti u opoziciji.

Kako kaže, nova vlada imaće težak zadatak da smiri tenzije i da organizuje sljedeće parlamentarne izbore koji su mogući kao prijevremeni u aprilu sljedeće godine kada su, kaže, i predsjednički izbori.

Opozicija u Prištini osudila je Kurtija zbog prihvatanja donacije iz Srbije od 1.000 testova za COVID-19, a Tahiri smatra da u situaciji pandemije takva pomoć dobrodošla.

“Dobro je da je Kosovo dobilo 1.000 testova, ali i 100 medicinskih radnika iz Srbije. Možda je to simbolična pomoć, ali je jako značajna jer je stigla odmah i dala rezultate u borbi protiv pandemije”, kaže Tahiri.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here