TENISKI STRUČNJAK PORUČIO IZ BANJALUKE Novak je genijalac, uvijek je znao šta želi!

0
298

Nikola Pilić, jedan od najpoznatijih teniskih stručnjaka, poslije 60 godina ponovo se nalazi u Banjaluci gdje je došao u pratnji teniserke koja nastupa na ITF turniru u organizaciji TK Banjaluka. A, kada je Nikola Pilić sagovornik, neizostavna tema je svjetski broj 1, Novak Đoković.

Foto: Bojan Božić/RAS Srbija

– Novak je uvijek tačno znao šta želi, on je genijalac.  Kada je rekao da želi da bude broj jedan na svijetu svi su se nasmijali osim mene. Iskreno, ja nisam znao da će on biti broj jedan, nisam mogao da prognoziram ni da će biti broj tri, ali sam vidio jednu ogromnu bombu u grudima koja ga je uvijek vukla, a i danas ga vuče naprijed – rekao je Nikola Pilić koji smatra da su turniri u Rimu i Parizu samo loš period za Novaka.

– Ja sam uvijek govorio da je Novak, kada je u šestoj brzini, najbolji na svijetu. Ne zato što je četiri i po godine bio kod mene, što je od mene mnogo naučio. Jednostavno on sada ima skoro pet hiljada bodova više od Nadala. Imao je problem i u Rimu i u Parizu, a to se događa kod velikih igrača koji imaju zamor i psihički i fizički. Svaka čast Nadalu, ali mislim da je Novak na svim površinama osim možda na zemlji, dominantan. Žao mi je što Novak ne igra jedan turnir prije Vimbldona na travi, ali Rim i Pariz su mu oduzeli mnogo mentalne i fizičke snage. Mislim da je rekao da bolje da se odmorim, da se pripremim da osvojim ono što sam prošle godine osvojio – rekao je Pilić koji je gotovo siguran da će Novak osvojiti turnir na engleskoj travi.

Foto: NIC BOTHMA/EPA

Iako Novak još uvijek ima manje gren slemova od Rodžera Federera, Pilić Novaka smatra najboljim na svijetu.

– Za mene broj gren slemova nije glavna tema, za mene je glavna tema da on najviše nedjelja bude broj jedan. Da li će imati 18,19 ili možda 20 i više gren slemova to je za mene manje bitno. Svaka čast Federeru i Nadalu, ali za mene je Novak broj jedan. Na koncu, Novak sa svim igračima ima pozitivan skor. To je to. Mene ne zanimaju lijepe riječi, nego brojke, a Novak sa svim igračima ima pozitivan skor i ne znam šta bi tu trebalo više da se kaže.

Od polufinala Rolan Garosa mi je ostalo 500 dolara

Danas je tenis, kaže Nikola Pilić, mnogo teži sport u odnosu na neku prethodnu eru u kojoj je on igrao. Mnogo se više zarađuje, a samim tim i zahtjevi su mnogo veći

– Kada sam 73. godine igrao polufinale Rolan Garos, kada sam platio 23 dana sebi i ženi u hotelu, kada sam platio porez, ostalo mi je 500 dolara u džepu. Danas je to nešto malo drugačije. Konkurencija je velika, jer je nagradni fond ogroman. Zato je čestitam Novaku što sa 32 godine ovoliko dugo drži tron – jasan je Nikola Pilić.

Džumhuru kapa dole

Damir Džumhur, najbolji BH teniser uspio je da se probije u teniski vrh, međutuim, još uvijek nije „dohvatio“ top 10.

Foto EPA-YOAN VALAT

– Damir je već u prvih 50, gledao sam ga kada je Gulbis osvojio turnir u Sarajevu igrao je veoma dobro, tada je imao 16 godina. Igra odlično čak i na betonu. Jako je teško ući u prvih 10, ali Damir je već uradio ogromnu stvar i ja mu skidam kapu. Postoji 20.000 ljudi koji isto to žele i možete samo zamisliti koliko je to teško – rekao je Nikola Pilić.

Gulbisu sam prognozirao blistavu karijeru

Ernest Gulbis, jedan je od igrača koji je trenirao kod Nikole Pilića, a ovaj mu je prorekao da će biti u „Top 10“.

FOTO: ANDRE PICHETTE/EPA

– Trenirao je zajedno sa Novakom. On je živio kod mame u to vrijeme, kada mu je tata došao umjesto da ga napravi čvršćim, on je postao mekši. Međutim, za razliku od Novaka njegov fokus je uvijek bio mnogo slabiji. Novak je u tome genijalac , a Ernest uvijek misli na 17 drugih stvari. Nije sve u udaranju loptice, dobrom servisu. Međutim, znao sam da će i Gulbis napraviti nešto, rijetko to govorim, i rekao sam mu da će bit

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here